fbpx
Cumpără / Închiriază
Cumpără / Închiriază
noi am gasit 0 rezultate
hola caracola
Rezultatele căutării

Previziuni imobiliare pentru anul 2021

Postat de Stefan Csordas pe 4 februarie 2021
| 0

Conform analiștilor financiari, România ar trebui să recupereze o mare parte din pierderile economice cauzate de pandemia de Coronavirus. Totuși, revenirea nu va fi unifortmă, existând diferențe destul de mari la nivel de industrii. Dacă segmentul IT nu a resimțit aproape deloc problemele, industrii precum aviația și turismul vor necesita o perioadă mai lungă de revenire. Să vedem ce se va întâmpla cu sectorul imobiliar.

Chiriașii clădirilor de birouri vor domina anul 2021

Acest lucru se datorează creșterii rapide a pieței secundare de subînchiriere (ce reprezintă peste 2% din stocul actual de birouri conform estimărilor conservatoare din prezent) și a unei rade de neocupare de peste 10%. De asemenea, se preconizează o livrare masivă de spații noi de birouri, totalizând aproximativ 260.000 de metrii pătrați de birouri moderne numai în București.

Piața de spații industriale și logistice își va menține trendul crescător

2020 a fost cel mai bun an pentru piața de spații industriale și logistice datorită tendințelor ce au susținut dezvoltarea depozitelor: creșterea comerțului electronic, necesitatea de a răspunde unei extinderi rapide a proiectelor moderne de retail la nivel național, nevoia înlocuirii stocului vechi și necompetitiv (inclusiv din punctul de vedere al siguranței).

Anul 2021 va continua acest trend la care se adaugă și un potential extraordinar pentru afaceri pe fondul Brexitului și al revizuirii relațiilor dintre UE/SUA și China.

Segmentul de retail va continua să fie sub presiune

Creșterea vânzărilor on-line va avea loc și anul acesta. Prin urmare, în ceea ce privește magazinele tradiționale, valoarea chiriilor și rata de neocupare vor rămâne sub presiune și anul acesta. O redresare se preconizează pentru finalul anului 2022, începutului anului 2023.

Pe piața investițiilor imobiliare se așteaptă o contracție

În 2021, investițiile ar putea înregistra o scădere, de la aproximativ 900 de milioane de euro la aproximativ 500-600 de milioane de euro. Investitorii vor prefera să aștepte, având în vedere lipsa de claritate cu privire la structura și anvergura veniturilor viitoare (în special în ceea ce privește activele mai bine poziționate în sectoare precum birouri și hoteluri).

Zonele cu potential de creștere și transformare ar putea prezenta un interes mai mare, devenind atractive pentru investitori.

Piața terenurilor va aduce oportunități diverse

Având în vedere numărul de tranzacții de terenuri initiate în ultima perioadă, specialișii consideră această piață ca fiind pregătită pentru un an bun. Motoroale sale sunt dezvoltările de retail și cele rezidențiale. În schimb, cererea de terenuri pentru birouri și hoteluri va rămâne relative redusă, ca urmare a pierderilor suferite de aceste segme.

Sectorul rezidențial va înregistra, cel mai probabil, o stagnare

Deși în 2020, sectorul rezidențial a înregistrat o cerere puternică și creșteri modeste ale prețurilor, în 2021, cel mai probabil, lucrurile vor diferite. Stoparea creșterilor din sectorul privat, înghețarea salariilor funcționarilor publici și amânarea cu un an a creșterii pragului de TVA de 5% va face ca 2021 să fie un an de respiro pentru sectorul rezidențial.

Nu trebuie uitată, însă, dinamica de dezvoltare a orașelor și a zonelor periferice ce face ca acestea să rămână atractive pe termen lung, dată fiind problema supraaglomerării urbane din România.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele