fbpx
Cumpără / Închiriază
Cumpără / Închiriază
noi am gasit 0 rezultate
hola caracola
Rezultatele căutării

Prețurile caselor și terenurilor vor crește în 2021

Postat de Stefan Csordas pe 18 februarie 2021
| 0

De curând, RE/MAX România a prezentat concluziile studiului de piață „Cele mai importante provocări din domeniul imobiliar în 2020″, realizat în parteneriat cu Veridio.ro. Acesta cuprinde o analiză a principalilor factori ce au influenţat piaţa locală imobiliară în 2020 dar și previziune specialiștilor cu privire la trendurile aduse de anul în curs. De asemenea, sunt menționate, informaţii utile despre profilul clientului sau provocările profesiei de agent imobiliar.

Concluzia acestui studiu, așa cum veți putea citi și în rândurile ce urmează este că în 2021 ne putem aştepta la creşteri de până în 10% a preţurilor la case şi terenuri, respectiv la scăderi pe segmentul spaţiilor comerciale/office.

„Piaţa imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism în economie – fiind un vector de dezvoltare principal, mai ales pentru economiile emergente, astfel că perioadele de turbulenţe generează mari oportunităţi în acest domeniu. 2020 a fost un an cu mari schimbări în societate şi economie, un an în care industrii importante au fost profund destabilizate, iar cu toate astea piaţa imobiliară s-a dovedit a rămâne stabilă şi la fel de dinamică precum în 2019. Despre 2021 credem că va fi un an cu o piaţă rezidenţială în dezvoltare, cu o posibilă uşoară corecţie în piaţa comercială şi de birouri, adusă de comprimarea retail-ului stradal şi telemuncă, dar cu o creştere a segmentului de terenuri de construcţie.”

Răzvan Cuc, Președintele RE/MAX România

Prețurile caselor vor crește în timp ce prețurile apartamentelor este posibil să stagneze

Specialiștii în imobiliare ce au participat la studiul RE/MAX consideră că efectele pandemiei și nevoile scoase în evidența se vor resimți și anul acesta. Astfel, casele vor rămâne în continuare în topul preferinţelor rezidenţiale ale românilor, drept pentru care majoritatea prevede o creştere sau cel mult o stagnare a preţurilor pe acest segment. Peste o treime (35%) dintre respondenţi sunt de părere că preţurile caselor vor cunoaşte creşteri de până la 10%, în timp ce 29% prevăd o stagnare a acestora. Scăderea este prognozată de doar 20% dintre participanţii la studiu.

O alta creștere menționată este cea a segmentului de terenuri. 33% dintre respondenţi apreciază că acestea vor fi considerate o investiție rentabilă. Estimările iau în calcul tendința cumpărătorilor de a-și construi o casă personalizată, care să le ofere mai mult spațiu personal, departe de agitația din orașe.

Apartamentele au stârnit controverse. Dacă cei mai mulţi (32%) prognozează că preţurile acestora vor stagna în 2021, un procent de 24% sunt de părere că segmentul menţionat va cunoaşte scăderi ale preţurilor, iar alt procent de 24% spun că vor fi creşteri în acest sens.

Cu siguranță, scăderi se vor înregistra în cazul spaţiilor comerciale/ office, o majoritate de 30% preconizând preţuri micşorate cu mai mult de 10% pe acest segment. Această tendinţă reflectă mutarea afacerilor în mediul online, precum şi noua normă de work from home.

Prețurile chiriilor vor scădea sau, în cele mai bune condiții, vor stagna

Schimbările aduse de pandemie s-au văzut şi în cererea, respectiv preţurile pe segmentul chirii. Astfel, participanţii la sondaj consideră că şi la nivelul anului 2021 preţurile chiriilor vor stagna (35%) sau chiar vor scădea cu până la 10%, răspund ales de 26% dintre aceştia. Tot din aceleaşi considerente, peste o treime (32%) sunt de părere că preţurile de închiriere pe piaţa office vor cunoaşte scăderi de până la 10% sau cu mai mult de o zecime (32%).

Te invităm să faci parte din echipa noastră

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele