fbpx
Cumpără / Închiriază
Cumpără / Închiriază
noi am gasit 0 rezultate
hola caracola
Rezultatele căutării

Cum arata piata imobiliara in trimestrul I al anului 2021?

Postat de Stefan Csordas pe 28 aprilie 2021
| 0

Vestile sunt bune pentru cei ce activeaza in domeniul imobiliar iar piata pare sa isi revina dupa scaderile inregistrare in timpul pandemiei. In perioada ianuarie-martie, valorile de listare ale imobilelor din Romania au inregistrat un avans trimestrial specific unor conditii normale de piata.

Astfel, pretul mediu solicitat de vanzatorii de apartamente si case a crescut cu 2,2% in primul trimestru al acestui an, in comparatie cu trimestrul anterior. In cee ace priveste ritmul anul de crestere acesta a incetinit din cauza faptului ca cererea a scazut iar oferta existenta s-a majorat. Acest indicator s-a situat la 3%, valoarea aferenta sfarsitului anului trecut fiind de 3,5%. Acest lucru s-a reflectat diferit pe cele doua segmente ale pietei, pretul imobilelor vechi scazand cu 0,5% iar cel al imobilelor noi crescand cu 6,8%. Concluziile au fost prezentate de Dorel Nita, Head of Data in cadrul portalului imobiliare.ro

In marile orase preturile imobilelor au crescut

In marile orase s-au inregistrat cresteri ale pretului mediu solicitat la vanzarea unui apartament. Astfel, cel mai semnificativ avans trimestrial a fost consemnat de Galati (+3,2%, pana la 1.000 de euro pe metru patrat util), pe urmatoarele locuri in clasamentul cresterilor de pret situandu-se Brasovul (+3,1%, pana la 1.260 de euro pe metru patrat), apoi Oradea (+2,8%, pana la 1.090 de euro pe metru patrat), Braila (+2,5%, pana la 890 de euro pe metru patrat), Ploiestiul (+2,3%, pana la 960 de euro pe metru patrat), Constanta (+2,1%, pana la 1.280 de euro pe metru patrat), Cluj-Napoca (+1,9%, pana la 1.850 de euro pe metru patrat util), Craiova (+1,6%, pana la 1.200 de euro pe metru patrat), Timisoara (+1,3%, pana la 1.290 de euro pe metru patrat), Iasiul (+1,3%, pana la 1.090 de euro pe metru patrat) si, in cele din urma, Capitala (+0,4%, pana la 1.480 de euro pe metru patrat). De remarcat este faptul ca Bucurestiul consemna, trimestrul trecut, cel mai semnificativ avans dintre marile orase, anume +2,1%.

Si comparativ cu aceeasi perioada din 2020 au avut loc cresteri pe linie ale preturilor solicitate de vanzatorii din marile orase. Cea mai importanta diferenta anuala poate fi observata in Galati (+7%), pe urmatoarele locuri aflandu-se Craiova (+6,2%), Brasovul (+5,5%), Cluj-Napoca (+5,2%), Iasiul (+4,9%), Oradea (+4,6%), Ploiestiul (+3,9%), Constanta (+3,8%), Braila (+3,2%), Timisoara (+1,3%) si, respectiv, Bucurestiul (+1,1%).

Cererea s-a mentinut stabila in primele 3 luni din 2021

Ca urmare a schimbarilor provocate de COVID-19, cererea pentru proprietati rezidentiale (apartamente si case disponibile spre vanzare) s-a situat, trimestrul trecut, la un nivel mai scazut comparativ cu perioada similara din 2020 – adica inainte de declansarea epidemiei. Astfel, aproximativ 132.400 de potentiali cumparatori au cautat, pe Imobiliare.ro, locuinte in cele mai mari sase centre regionale ale tarii. Aceasta cifra este similara cu cea consemnata in cele trei luni anterioare, insa releva un declin de 16% fata de primul trimestru al anului anterior.

In Bucuresti, cererea pentru proprietati rezidentiale s-a majorat cu 5% in ultimul an, numarul potentialilor cumparatori ajungand la 96.000 de persoane. O analiza a evolutiei cererii de locuinte (apartamente si case) din Capitala releva ca acest indicator a inceput anul 2021 la un nivel similar celui din 2020, dupa care interesul din partea potentialilor cumparatori s-a mentinut, practic, stabil – spre deosebire de anul trecut, cand o tendinta de scadere s-a manifestat inca din februarie. Acelasi echilibru poate fi observat si in alte centre regionale, respectiv Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi. In contextul creat de COVID-19, se remarca mentinerea unui interes ridicat nu doar pentru achizitia de case, ci si de terenuri.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele