fbpx
Cumpără / Închiriază
Cumpără / Închiriază
noi am gasit 0 rezultate
hola caracola
Rezultatele căutării

Concluziile studiului RE/MAX Europe cu privire la impactul COVID-19 asupra pieței imobiliare

Postat de Stefan Csordas pe 7 octombrie 2020
| 0

Peste 2000 de agenți și brokeri, 27 de țări

Pandemia de Coronavirus a avut și are un impact ridicat asupra economiei tuturor țărilor. În cadrul celui mai recent studiu al RE/MAX Europe, au fost intervievați peste 2000 de agenți de top și brokeri din 27 de țări, cu privire la implcațiile pe care le are pandemia asupra tranzacțiilor imobiliare încheiate pe piața din Europa.

Casele își păstrează sau cresc valoarea

Coronavirului a dus la scăderea încrederii jucătorilor din piața imobiliară. Există teama unei recesiuni economice iar rata șomajului este în creștere. Se crede că cele mai multe țări europene nu își vor reveni până la finalul anului, însă situația curentă nu reprezintă o scăderea clasică a economiei. Piața imobiliară a dovedit, cu multe ocazii, ca a rezistat și depășit crizele, fiind o bună investiție pe termen lung.

Rezultatele studiului demonstrează faptul că noul virus reprezintă o provocare pentru industria imobiliară. Cel mai mulți agenți se așteaptă ca prețurile să scadă în următoarele șase luni, atât în ceea ce privește vânzările cât și închirierile.

Pentru proprietățile închiriate, țările previzionează o scădere cu 5-10%. Apartamentele din zonele urbane vor fi mai afectate decât casele familiale. Doar Germania și Elveția se așteată să nu sufere scăderi ci chiar preconizează ușoare creșteri ale prețurilor, with apartments in urban areas more affected than family houses.

O situație similară este valabilă și în cazul evoluției prețurilor de vânzare. Cele mai multe țări se așteaptă la o scădere a prețurilor cu 5-10%, mai mare în cazul apartamentelor. Totuși, și în acest caz Germania anticipează o creștere cu 10% a prețurilor apartamentelor din zona urbană, fără a exista schimbări în cea rurală. Franța, Republica Cehă, Finlanda, Olanda și Turcia au menționat mici creșteri de preț în ceea ce privește casele, atât în marile orașe cât în zonele rurale.

Sursă: Remax/com

Segmentul tranzacțiilor imobilelor este în scădere

Răspunsurile cu privire la sectorul comercial sunt mai puțin optimiste. Perioadele de lockdown, colapsul turismului și tendința de a lucra cât mai mult de acasă sunt lucruri cu puternic impact asupra acestui sector. Agenții de top RE/MAX anticipează o scădere cu 20% a tranzacțiilor și o diminuare cu 10-20% a prețurilor de vânzare și închiriere.

Este încă prea devreme să afirmăm când își va reveni piața la nivelul ce se atinsese înainte de pandemia de Coronavirus, mai ales datorită faptului ă situația diferă de la țară la țară. Totuși, chiar dacă prețurile proprietăților sunt în scădere, piața imobiliară continuă să reprezinte o investiție sigură, cu o amortizare bună.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele