fbpx
Cumpără / Închiriază
Cumpără / Închiriază
noi am gasit 0 rezultate
hola caracola
Rezultatele căutării

Câteva dintre cele mai importante aspecte despre tehnologia Z-Wave

Postat de Stefan Csordas pe 23 iulie 2021
| 0

Home Smart sau casa inteligentă funcționează pe baza tehnologiei Z-Wave. Nu știi ce presupune și cum funcționează aceasta? Pentru a lămuri orice neclaritate o să-ți spunem câteva dintre cele mai importante aspecte despre tehnologia Z-Wave. 

Lărgește-ți bagajul de cunoștințe, informându-te corect despre conceptul de Smart Home și despre tehnologia Z-Wave care stă la baza acestuia. 

Ce este această tehnologie Z-Wave și cum funcționează, mai exact?

Ai auzit de asocierea protocol de informații? Ei bine, tehnologia Z-Wave nu este altceva decât un protocol mobil, fără fir, care are drept scop principal asigurarea automatizării caselor inteligente. Cu alte cuvinte, este o rețea care nu utilizează altceva, decât unde radio.

Aceste unde radio cu energie redusă sunt responsabile de crearea unei legături puternice și sigure între aparatele de tip smart, permițând, în același timp, controlul wireless a aparatelor și dispozitivelor.

Ce se poate controla cu această tehnologie? Un exemplu semnificativ este iluminatul, termostatele, sistemul de securitate al casei, ferestrele, încuietorile, respectiv deschizătoarele de uși. 

Controlul, când vine vorba despre tehnologia Z-Wave, este realizat în totalitate prin internet. Se poate folosi fie telefonul, fie tableta sau computerul. 

Cu cine concurează tehnologia Z-Wave pe piață?

În conceptul de Smart Home pot fi folosite numeroase tehnologii. Nu este, însă, o surpriză pentru nimeni faptul că Z-Wave se numără printre cele mai sigure. Concurenții acesteia sunt, în principiu, Wi-Fi HaLow, Bluetooth 5, Insteon, Thread și nu în ultimul rând ZigBee.

Tehnologia despre care vorbim are o mulțime de aspecte demne de luat în calcul și vrem să le cunoști și tu. Astfel, Z-Wave are o rază lungă de operare, de 90 de metri în exterior și 24 de metri în interior. Z-Wave are o capacitate maximă de 232 de dispozitive. 

În altă ordine de idei, Z-Wave funcționează la 908 MHz în SUA si 868,42 MHz în Europa. Ce însemnă asta? Asta înseamnă că are un zgomot foarte redus, iar suprafața de acoperire este una mare. 

Considerăm că este demn de reținut și faptul că Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor a standardizat Z-Wave MAC/PHY la nivel global. Ca ce anume? Ei bine, ca radio ITU 9959. 

Toate aceste lucruri fac din tehnologia Z-Wave o tehnologie extrem de accesibilă pentru toți cei care îți doresc să dezvolte lucruri mărețe cu care să iasă în evidență. 

Știai despre Z-Wave că…?

Este proiectat cu grijă pentru a obține o comunicare cât mai viabilă cu dispozitivele smart. Se bazează, de altfel, și pe o funcționare cât mai ușoară între dispozitiv și obiectul cu senzori inteligenți. 

Asigură o transmisie ușoară a pachetelor de date mici. Latența scăzută se valorifică chiar și la viteze de date de până la 100kbit/s. Acest aspect îl face adecvat pentru aplicațiile de control, spre deosebite de sistemele LAN wireless și Wi-Fi care nu permit acest lucru. Și chiar dacă o fac, nu este atât de simplu precum în cazul Z-Wave. 

Este o tehnologie, o bandă, care, în prezent, concurează cu cea a telefoanelor fără fir. Iar în acest punct, vrem să-ți spunem că Z-Wave evită interferențele care pot avea loc cu Wi-Fi, Bluetooth și multe alte sisteme care funcționează pe o bandă aglomerată de 2,4 GHz.

Oferă securitate maximă pentru casele de tip Smart. Nu au trecut decât 6 ani din momentul în care Z-Wave a anunțat că standardele de securitatea sunt mult mai ridicate pentru casele inteligente care folosesc acest tip de tehnologie. 

Este definiția securității avansate când vine vorba despre dispozitive. Asta înseamnă că totul este sub control, mai ales dacă vorbim despre dispozitivele inteligente dintr-o casă sau despre uși și porți. Z-Wave are rolul de a împiedica hackerii să controleze dispozitivele slab securizate sau chiar deloc securizate. 

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele