fbpx
Cumpără / Închiriază
Cumpără / Închiriază
noi am gasit 0 rezultate
hola caracola
Rezultatele căutării

Casa pe structura de lemn, avantaje, dezavantaje, mituri.– care este prețul corect?

Postat de stefancsordas1 pe 6 ianuarie 2020
| 0

Se vorbește mult în ultimul timp despre casele pe structura de lemn .

Se spun și lucruri bune dar și mai puțin bune – multe din necunoașterea acestor tipuri constructive de case . 

Sa le luăm pe rând :

 

  1. Se spune ca aceste case pot fi  mai ieftine cu pana la 30 – 40% decat casele tradiționale din cărămidă și beton.  Fals!

Dacă ne raportăm  la perioada de glorie  a construcțiilor în Europa deci  și la noi , cand prețul mediu /m2  al unei case tradiționale era în jurul a o mie de euro  , da- era adevărat . Dar sa nu uităm ca prețul acestora era majorat artificial de ofertanți – fără nici o justificare economica , iar bani pe piata erau . Din 2008 și pană în prezent , prețul construcțiilor noi la casele individuale a scăzut cu  aproximativ 50% și se pare ca este în curs de stabilizare . Prețul caselor pe structura de lemn , nu a cunoscut o depreciere semnificativă deoarece , prețul materialelor componente nu a scazut ci dimpotriva – s.a majorat . Prețul real al unei case pe structura de lemn  ( nu a unei case de lemn ) – obligatoriu trebuie sa fie mai mare decat al unei case tradiționale , deoarece este ( sau poate fi ) ecologica si pasiva ( sau cel putin de clasa A energetic)

Aici  se cuvine o explicație

Să definim mai intai casele pe structura de lemn și prin ce se diferențiază de o casa traditionala pe caramida:

– fundația este identică – din punct de vedere al adancimii – unde obligatoriu se realizeaza pana la adancimea de inghet . Încărcarea fundației  este diferită de a unei case tradiționale – avand masa undeva la aproximativ 25% din totalul celei pe cărămidă și beton . De regula se realizeaza o fundatie continua – la fel ca și  la casa pe caramida

– structura de rezistenta este în totalitate din lemn de rasinoase , o structura prefabricata realizata din panouri de lemn – dimensionate pe baza proiectului de arhitectura si  folosind programe speciale de dimensionare ce pot oferi detalii constructive absolut necesare la montaj

aceasta este diferența cea mai mare între cele doua variante constructive

– pereții sunt realizati  în grosimi de aproximativ 30cm – placati pe ambele fețe cu OSB și în interior se recomanda injectarea de material tratat ignifug – celuloza in densitate de 45-70 kg/m3 .  spre deosebire de casele tradiționale , componenta pereților unei case pe structura de lemn – confera acestora un mare avantaj energetic – fiind de pana la 9 ori mai eficient

– elementele de finisaj interior și exterior sunt identice

Trebuie sa diferentiem casele de lemn de casele pe structura de lemn. Primele, sunt realizate integral din lemn și de regula se intalnesc în zone de munte, se construiesc pentru  zone de vacanta , mai puțin de locuit permanent dar, necesita cheltuieli destul de mari de intretinere periodica ( elementele de lemn expuse – trebuiesc protejate atat ignifug cat și hidrofug cel puțin din 2 în 2 ani )

Concluzie punct 1 –  casele pe structura de lemn în momentul de față nu sunt mai ieftine în comparație cu cele tradiționale din cărămidă și beton.

 

  1. Costurile de întreținere sunt mai mari decat la o casa pe cărămidă și beton.  Fals!

Casele pe structura de lemn – avand aceleasi finisaje atat la interior cât și la exterior , nu sunt necesare costuri suplimentare de întreținere

 

  1. Casele pe structura de lemn sunt mai puțin trainice.   Fals! 

Casele de locuit individuale sunt normate la 50 de ani – indiferent ca sunt pe structura de lemn , metal , bca sau  caramida . O casa bine intretinuta poate dăinui în timp sute de ani și la fel de bine se poate distruge în câțiva ani – indiferent  de materialul constructiv . Materialele folosite pentru structura de rezistență a casei – respectiv lemnul și plăcile OSB , dacă sunt protejate corespunzător – conform normativ pentru execuția acestei faze – sunt rezistente în timp – în primul rand datorită capsularii totale a pereților exteriori  și interiori . Deteriorarea apare doar din neglijență în execuție ( peste 90% din casele executate în România se fac fără sa se respecte standardele în vigoare!!) dar mai ales în exploatare.

Din aceste motive, a fost infiintata Asociația Constructorilor de case pe structura de lemn din România – Romwoodhouse .

  1. Casele pe structura de lemn prezinta un mare pericol de incendiu.   Fals! 

Cauza cea mai mare pentru izbucnirea unui incendiu  o reprezinta instalatia electrică – mai bine spus – improvizatiile .  Tehnologia actuala este foarte avansata si in mod normal , dacă sunt respectate normele – nu exista nici un risc la incendiu din aceasta cauza .  Avand in vedere ca interiorul și exteriorul sunt identice ca și la casele tradiționale din cărămidă sau bca , riscul nu este mai mare – din alte cauze externe – decât la acestea . În consecință , confuzia caselor pe structura de lemn – cu  casele de lemn ( pe care le.am explicat anterior) este mare si cel mai grav este că nici arhitecții nu se grabesc sa inlature confuzia ( este mai comod sa se execute ceea ce se cunoaste decat sa se realizeze o casa pe structura de lemn pentru care e necesar un program de proiectare costisitor ca și preț)

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele