fbpx
Cumpără / Închiriază
Cumpără / Închiriază
noi am gasit 0 rezultate
hola caracola
Rezultatele căutării

A fost amânată majorarea plafonului maxim pentru TVA 5% în cazul locuințelor

Postat de Stefan Csordas pe 7 ianuarie 2021
| 0

Din păcate, anul nu începe cu o veste tocmai bună în domeniul imobiliarelor. Majorarea plafonului maxim pentru care se aplică cota redusă de TVA 5%  în cazul locuințelor a fost amânată deși era așteptată, cu nerăbdare, atât de dezvoltatorii imobiliari cât și de cei ce doreau să își achiziționeze o locuință mai spațioasă.

Noua dată de intrare în vigoare a legii: 1 ianuarie 2021

În lunea noiembrie, Președintele României a promulgat legea conform căreia plafonul maxim de preț până la care se putea aplica cota redusă de TVA de 5% urma să crească de la 450.000 lei la 140.000 euro, această având data de 01.01.2021 ca și termen de intrare în vigoare. În prezent, însă, această dată a fost amânată cu un an, printr-o ordonanță de urgență.

Prin urmare, ne așteptăm la o modificare a prețurilor finale ale locuințelor abia din 01.01.2022.

Proiectul ce a stat la bază acestei legi a ajuns, inițial, la Senat, în luna mai a anului trecut. La baza lui au stat doua motive extrem de realiste: necesitatea actualizării pragului de 450.000 lei la realitatea actuală a pieței imobiliare și facilitarea accesului familiilor la locuințe mai spațioase, având în vedere noua realitate adusă de pandemia de Coronavirus. Inițial, se propunea creșterea plafonului până la suma de 750.000 lei, echivalentul a aproximativ 140.000 de euro însă proiectul a fost amendat iar pragul maxim redus la 140.000 euro.

https://cpi.imobiliare.ro/wp-content/uploads/2020/11/lege-tva-5-locuinte.png
Fragment din expunerea de motive aferentă proiectului de lege – Sursă:cpi.imobiliare.ro

Care este motivul acestei amânari?

Vara trecută, proiectul a fost respins de Senat și a primit punct de vedere negativ din partea Guvernului deoarece se anticipa un impact negativ asupra veniturilor din TVA, estimativ la 200 de milioane de lei pentru 2021, respectiv la 300 de milioane de lei pentru anul 2022. Deși nu s-a menționat expres, acesta este posibil să fie și motivul amânării termenului de intrare în vigoare a legii.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele