fbpx
Cumpără / Închiriază
Cumpără / Închiriază
noi am gasit 0 rezultate
hola caracola
Rezultatele căutării

2020 – anul cu un număr record al construcțiilor finalizate

Postat de Stefan Csordas pe 5 noiembrie 2020
| 0

Deși începutul anului o fost o perioadă cu multe restricții, inclusiv de circulație, ca urmare a pandemiei de Coronavirus, studii publicate recent demonstrează faptul că, în prima jumătate a acestui an au fost finalizate mai multe locuințe, în comparație cu anul trecut.

2020 vs. 2019 – număr record de construcții finalizate

Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, în primul semestru al acestui an s-au livrat 29.765 de unități, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când erau finalizate numai 27.204 unități. Acestă creștere de 9,4% se datorează contextului general al pandemiei care a avut loc.

„Pe piața nouă, marea majoritate a dezvoltatorilor nu au fost afectați de Covid-19 și au accelerat construcțiile în desfășurare și vânzarea unităților locative”.

Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro

Trebuie menționat și faptul că trendul ascendent a început, totuși, de anul trecut, când au fost finalizate, la nivel national, 67512 locuințe. Acest lucru înseamna o creștere cu 13% față de anul trecut, reprezentand un record al ultimilor 29 de ani.

Aceeași evoluție s-a înregistrat și în București. Aici, în primele șase luni ale anului, au fost predate 8528 de locuițe noi, în creștere cu peste 32% față de perioada similară a anului trecut.  

Se poate observa faptul că pandemia de Coronavirus a avut un efect limitat supra livrărilor de noi locuințe din București și Ilfov. Studiile arată că gradele de absorbție ale proiectelor nou finalizate s-au menținut ridicate, cea mai mare parte a locuințelor fiind deja precontractate încă de anul trecut.

Totuși, oferta s-ar putea reduce începând cu 2021. Dezvoltatării trebuie să își realizeze și optimizeze planurile astfel încât să îți menționă rezultatele dorite. 

Numărul în scădere al autorizațiilor de construcție – semn de alarmă?

Numărul autorizațiilor eliberate în vederea construirii unor clădiri de locuințe este un alt indicator important ce caracterizează evoluția pieței imobiliare. Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, la nivel national, în trimestrul 2 din 2020, au fost emise aproximativ 9233 de avize, ceea ce reprezintă un avans de de 6,8% față de cele trei luni anterioare.

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, când erau eliberate 11.672 de autorizații, rezultatele consemnate în al doilea pătrar al anului în curs relevă o scădere de aproape 21% – evoluție ce nu poate să nu fie corelată cu atmosfera de incertitudine creată de situația din domeniul sanitar, pe fondul răspândirii Covid-19.

În contextul scăderii numărului de autorizații eliberate pe durata stării de urgență, acest indicator a consemnat, pe parcursul primului semestru al acestui an, un recul de 12% față de 2019, de la 20.345 la 17.878 de asemenea avize. Evoluții negative au fost înregistrate în majoritatea regiunilor de dezvoltare, inclusiv în Bucureşti-Ilfov (-717 autorizaţii).

Din pacate, faptul că cerințele privind eliberarea permiselor de constuire a unor clădiri rezidențiale poate reprezenta un semn al unui viitor recul al activitații de construcție.

Concluziile pentru anul următor le vom avea după ce vom vedea evoluția acestui indicator în ultimele două trimestre ale anului. În mod obișnuit, acestea aduc creșteri semnificativă. În cazul în care tendința descendentă se va menține, efectele se vor veda asupra numărului de locuințe finalizate, începând cu a doua jumătate a anului 2021.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele